Ismerős kifejezés? Ki lehet digitális nomád?

Az elmúlt időszakban egyre többet találkozom ezzel a kifejezéssel, és úgy döntöttem utánanézek mit is jelent, maga a kifejezés? De előbb vegyük górcső alá hogyan is éli a mindennapjait egy alkalmazott? A vállalkozók többsége is, de ott még több az EGO, és idő kell, hogy átmenjen a tudatba. (Csak tükörbe kellett néznem régi önmagammal).

A mai kor embere a hétköznapjait megszokások alapján éli. Reggel felkel, begurul a céges autón, vagy BKV-n a munkahelyére, ahol a legtöbb esetben azon gondolkozik napközben, hogy, mennyire utál ide bejárni. Ebédszünet után meg azt várja, hogy leléphessen, jószerivel elmegy edzeni aztán este, amikor hazaér lefekszik, és másnap újra pörgetni kezdi a mókuskereket. Így telnek a, hetek hónapok, és szépen lassan elfelejti mit is akart fiatalon, elfelejti az összes álmát, vágyait, beletörődve, megtörve, hiszen a többség is így éli az életét. Vállalkozóként így éltünk ebben a körforgásban, talán egy kicsit szabadabban és kötetlenebbül, mint alkalmazottként, viszont jóval, nagyobb felelősséggel és napi 24 órás készenlétben. Szerencsére ez már a múlt. De térjünk vissza az eredeti témához.

Ki is az a digitális nomád?  

A jó barát (google) hamar kidobott egy rakás olvasnivalót, a témával kapcsolatban, és az egyik ilyen cikkben találtam rá, Tsugio Makimoto nevével, akinek 1997- ben megjelent könyvében előre megjósolta ezt az irányzatot. A könyv részletesen előrevetíti a jövőt (ma már a jelent), miszerint az emberek utazási lehetőségeinek és főként vágyainak növekedésével létre fog jönni egy új életforma, amiben az utazás és munkavégzés lesz a központjában.

A könyv részletesen foglalkozik a létszám leépítéssel, az automatizálással, ahogy ez ma már elég világosan láthatóvá, érezhetővé vált mindenki számára.

Felmerül a kérdés, vajon milyen tevékenységek adhatják meg ezt a függetlennek tűnő életformát? Milyen szakmai területek biztosíthatják hosszútávon ezt az életformát?

Ha nyitott szemmel olvasgatunk a világhálón egyre több olyan fiatallal, és középkorúval is találkozhatunk olvasmányaink során, akik a világ legkülönbözőbb helyeiről jelentkeznek be utazásaikról, és a cikk során kiderül, hogy pl. online marketing területen dolgozik, könyvelő, grafikus, újságíró, web fejlesztő, coach, pénzügyi elemző, webáruház tulajdonos és ki ne felejtsem a Network marketing iparág egyre népesedő táborát.

Persze lehetne még jó darabig sorolni a szakmai területeket. A lehetőségek tárháza egyre nő, egyre újabb és újabb lehetőségek nyílnak meg az online munkavégzésre.

Naponta több ezer startup vállalkozás ötlet jön létre a világban, ezek mind ontják a lehetőségeket az online munkavégzés irányába.

Az előre jelzések szerint 2025-re 12-15%-a a munkavállalóknak lesz irodától és munkahelytől független. Ez egy kialakuló trend.

Az elmúlt évtized technikai fejlődése hozta létre, hogy ma már nagyon sok tevékenységet lehet végezni online. Hogy egy látható hazai példát is mondjak jó néhány olyan iroda központ, coworking irodák nyíltak,  ahol minden rendelkezésre áll, amire egy vállalkozónak szüksége lehet ügyei elintézésére. Internet kapcsolat, Wi-Fi, kávézó, iroda, közösségi tér, tárgyalóterem, és sok hasonló gondolkodású vállalkozásban gondolkodó ember.

Ha ezt a lehetőséget kivetítjük a világra, akkor könnyen rájöhetünk, hogy mekkora perspektíva lehet ebben az életmódban.

Az internet sebesség és lefedettség tovább fejlődik, és a nemzetközi cégek már most is felismerték, hogy amennyiben nem korlátozzák fizikailag a dolgozókat, akkor nemcsak az irodai költségeket tudják csökkenteni, hanem a dolgozók lojalitására is jó hatással van. Persze nem való mindenkinek ez a fajta szabadság, hiszen nagyfokú önkontroll kell hozzá, és okosan kell beosztani az időnket.

A digitális nomádság nem arról szól, hogy folyamatosan utazunk, nyaralunk és a tengerparton szürcsöljük a kedvenc koktélunkat, hanem a választás lehetőségéről: arról a szabadságról, hogy ha akarok, úton vagyok, ha akarok, megállok egy helyen.

Ha Te is úgy érzed, hogy nap- mint-nap tök felesleges, amit csinálsz, unod az irodát, inkább világot látnál, de nem mertél eddig váltani, mert nincs meg a bátorságod / tudásod / kapcsolatrendszered hozzá, akkor keress minket bizalommal

Hogyan legyél szabadúszó? Vagy inkább miért?

Egyik ismerősünk storyja rávilágít a kérdésre. Év végi céges kiértékelésen (2018 dec.), miután mindenki kényelmesen elhelyezkedett, egy hang a mikrofonba közölte egy tekintélyes névsorral, hogy fáradjanak ki a teremből. A távozókkal kint közölték 10 percük van, hogy a céges autó kulcsa, forgalmi, telefon, laptop legyen leadva. Természetesen a továbbiakban nem számítanak a munkájukra.

Ez is lehet egy ok. Itt azonban már késő gondolkodni. Az ismerősünk érdekes módon innen datálva vette komolyan az ajánlatunkat

Van az pont, amikor rájössz, többet érsz, mint amennyiért eladtad magad a munkahelyeden. Természetesen érdemes előre gondolkodni, megtervezni, körüljárni a piacot. Kapcsolatokat gyűjteni, a már fent említett közösségi irodákban körbenézni, ismerkedni.

Tapasztalat szerint egy erős MIÉRT és HOGYAN segít az elindulásban, és a folyamatban. Sokan azt mondják nem jó otthonról dolgozni, mert könnyű eltérülni. Ha számodra fontos hogy legyenek körülötted munkavégzés során, akkor a már fent említett irodákban jól fogod magad érezni, mégis kötetlenül.

Képezd, fejleszd magad abban az irányban, amiben a független életmódot szeretnéd megvalósítani.

Eddig csak körülírtuk a harmadik legfontosabbat, hogy MIT csinálj, akkor legyen itt egy alternatíva, amit mi tudunk kínálni a digitális nomád életformádhoz

További információkért kövess minket az üzleti Facebook oldalunkon, , az Instán, vagy  Podcaston

Előre is köszönjük hogy megosztod az információkat az ismerőseiddel, barátaiddal és irigyeiddel!

Beszéljünk, nincs mit veszítened! Kapcsolat Most!

Barátsággal

Éva és Karesz

 

 

 

Megosztás:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email
Telegram
error:
Scroll to Top