Koronavírus- felelősségvállalás, tudatos cselekvés vezethet megoldáshoz

Nem köszön rád, és nem fogadod vendégedként. Álarc mögé kényszerít és félelembe taszít. Elválaszt és karanténba zár. Egy újabb láthatatlan apróság, ami képes emberek millióit félelembe taszítani, és ami átszabhatja a globális gazdaság statisztikáit. Mi ez a sunyi apróság, ami az elmúlt pár hónapban százezrek életét bolygatta fel, másfél ezer ember életét vette el és tízezreket fertőzött meg?

Koronavírus-Felelősségvállalás, tudatos cselekvés vezethet a megoldáshoz hogy az emberek tisztában legyenek mit tehetnek a fertőzés elkerüléséért

Kutatás csúcsra járatva, a megoldás után! Hol van a vége? Egyenlőre még sok a nyitott kérdés. 

 

Hogyan védekezzünk, milyen óvintézkedéseket tehetünk ma és holnap magunkért és embertársainkért? Megoldás egyik kulcsa a felelősségvállalás és tudatos cselekvés.

Jakabovics Tibor számos médiumban megosztotta tanácsait és meglátásait a napokban a koronavírussal kapcsolatban. Fontos, hogy minél többen tisztában legyenek azzal, hogy mit tehetnek a járvány megelőzéséért, saját és mások egészségének megőrzéséért.

Erről beszélget a Lavylites tulajdonosa Jakabovics Tibor, vegyész-filantróp-műgyűjtő-nemzetközi cégalapító-kutató a Trend Fm. egészségkód című műsorában Szűcs Péterrel amelyet ide kattintva meghallgathatsz.

Szeretnénk ezúton, írásban is tájékoztatni a Lavylites-közösségét. Legyünk tudatosak, vigyázzunk egymásra, és osszuk meg másokkal is a hasznos információkat!

Mi is ez az új koronavírus, és hogyan védekezhetünk a fertőzéstől?

A vírus neve COVID-19, amelyet súlyos felsőlégúti megbetegedések kiváltó okaként azonosítottak Kínában. A légúti betegségeket okozó vírusok olyan csoportjába tartozik, melynek ismert tagjai a hétköznapi influenza, Súlyos Akut Légzési Szindróma (SARS) és a Közel – Keleti Légzési Szindróma (MERS).

A koronavírusól publikált fotókat a  Rocky Mountain Laboratories (RML) kutatócsoportja

A vírus annyira új, hogy nagyon kevés ismeret áll rendelkezésünkre. Több nemzetközi kutatócsoport is megkezdte a járványt okozó új koronavírus elleni vakcinák kifejlesztését, amely akár évekig is eltarthat.

Vírus terjedése 2020.02.14 állapot szerint (idokep.hu)

Milyen tünetei ismertek a korona vírusnak?

A COVID-19 fertőzés leggyakoribb klinikai tünetei a magas láz, a száraz köhögés, a mellkasi fájdalom, a légzési nehézségek és a fáradékonyság. A tünetek a betegség korai stádiumában enyhék vagy közepesen erősek. A mellkasról készült röntgenfelvételek szerint mindkét tüdő érintett lehet.

A koronavírus főképpen emberről emberre terjed, a fertőzés történhet köhögés, ill. tüsszentésen keresztüli légcseppek közvetítésével, ill. a vuhani egyetem kórháza és a vuhani virológiai intézet szakértői szerint a fertőzöttek széklete is fertőz. A legújabb ismeretek szerint az új koronavírus már azelőtt fertőző, még mielőtt a tünetek megmutatkoznának a betegen – a lappangási idő 10-14 nap között van, egyes esetekben még hosszabb. Ez azt jelenti, hogy a vártnál is könnyebben és  gyorsabban terjedhet, hiszen a vírust hordozó ember nincs tudatában annak, hogy fertőz.

Emiatt a prevenciós lépések betartása rendkívül fontos. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) 2020. január 27-én kiadott közleményében jelezte, hogy a további globális terjedés valószínű. Ugyanakkor, ha az Európai Unióban észlelt behozott esetekre időben és szigorúan alkalmazzák az IPC (infection prevention and control) intézkedéseket, alacsonynak tartják a közösségi környezetben történő tartós terjedés valószínűségét.

Legyengült immunrendszerrel rendelkezők esetében (például újszülötteknél, más betegségekben szenvedőknél, időseknél) a vírus az átlagosnál súlyosabban megtámadhatja az alsó légutakat és a megbetegedés a közönséges meghűléstől az atípusos tüdőgyulladásig terjedhet, amely a súlyos akut légzőszervi szindrómához hasonlóan halállal is végződhet a jelentések szerint.

Koronavírus megakadályozásában óriási szerepe lehet a személyes felelősségvállalásnak és tudatos cselekvésnek. Az általános szabályok szerint több figyelmet érdemes fordítani az alapvető személyi higiéniára, csökkenteni kell a fertőzés kockázatát, a súlyosabb járvány esetleges következményeire pedig készülni szükséges.

Mik azok a tudatos, gyakorlati lépések, amivel a mindennapokban tehetünk magunkért a családunkért, embertársainkért?

 1. Mossunk gyakran és alaposan kezet! Figyeljünk arra, hogy ne csak a szokásos esetekben: hazaérkezés, étkezés előtt, WC használat stb. után tegyük! Jó megszokni a WC használat előtti, közösségi terek látogatása előtti/utáni és az időbeli rendszerességhez, nem pedig akcióhoz kötött kéztisztítást. Figyelem: nincs mindenhol vízcsap, a metrón, villamoson, de a megállókban sem jellemző. Jó, ha hordunk magunknál valamilyen permetezhető folyadékot: mi a Lavyl Auricumot alkalmazzuk.  Rendszeresen szórjuk a folyadékot a kezünkre, dörzsöljük össze, papírzsepkendővel töröljük át, a zsebkendőt feltétlenül dobjuk ki! A sokszori kézmosás szárítja a bőrt, ne feledkezzünk meg a rendszeresen tisztított felület visszatáplálásos gondozásáról.
 2. Kerüljük a szemünk, orrunk és szánk érintését, ha a kezünk nem tiszta!
 3. Maradéktalanul be kell tartani a tüsszentés szokásos etikettjét – eldobható zsebkendőbe tüsszentsünk vagy köhögjünk, használat után pedig zárt tárolóedénybe dobjuk el.
 4. Használjunk speciális, többrétegű légszűrős arcmaszkot! Ha nem férünk hozzá, sűrű szövésű kendő is megteszi, amit minden használat után ki kell mosni.
 5. Ne látogassuk közösségi helyeket, alkalmakat!
 6. Kerüljük beteg személyek közvetlen környezetét!
 7. Alaposan tisztítsuk a felületeket, ahol a mindennapi étkezések történnek!
 8. Maradjunk otthon, ha a betegségnek a legkisebb kockázata is megjelenik, gondoljunk felelősen embertársainkra!
 9. Ha láz, köhögés vagy nehézlégzés ütné fel a fejét, mindenképpen menjünk orvoshoz! Ha utaztunk a megbetegedés előtt, feltétlenül tudassuk az orvossal is!
 10. Kerüljük a nyers ételeket vagy az állati szervek fogyasztását!
 11. Kerüljük a piacokat, ahol élő állatok vannak!  Kerüljük az állati ürüléket, ellenőrizzük a cipőink tisztaságát az otthonunkba belépés során!
 12. Kerüljük az olyan országokat, ahol a vírus terjedéséről számolnak be! Halasszuk el utazásainkat, használjuk az internet adta lehetőségeket!
 13. Legyünk figyelemmel a környezetünkre. Ha idősekről, magukat ellátni képtelenekről tudunk, gyakran ellenőrizzük, hogy minden rendben van-e velük.
 14. Figyeljük a hiteles hírcsatornákat, rendszeresen konzultáljunk szakemberekkel.
 15. Célszerű otthon pár heti tartalékot felhalmozni ivóvízből, tartós élelmiszerből.

forrás:lavylites.com

Koronavírus-Felelősségvállalás, tudatos cselekvés vezethet a megoldáshoz

Összegezve a felelős magatartás, tudatos cselekvéssel nagy mértékben csökkentheti fertőzés a kockázatát. A napokban megjelent újságcikkben leírtak alapján az elkövetkező 60-120 nap kritikus lesz a vírus terjedése szempontjából. A koronavírus terjedésének egyik meghatározó akadályozó tényezője lehet a személyes felelősségvállalás és a tudatos cselekvés. Részletek az újságcikkben

Előre is köszönjük hogy megosztod az információkat az ismerőseiddel, barátaiddal és kollégáiddal!

Keress bennünket bizalommal, nincs mit veszítened! Kapcsolat Most! 

Barátsággal

Éva és Karesz

„Élvezd az életet, a fájdalomra ott a Lavyl”

India-Delhi-Lavylites

Megosztás:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email
Telegram
error:
Scroll to Top