Megélhetés vagy túlélés?

Elég rákeresni egy két kulcsszóra és özönlik az információ. A Tv-ből, online médiából ömlik feléd a jólét a luxus csillogása, jó, ha időben félrekapod, a fejed mielőtt megszédülsz. Ha ezeket kikapcsolod, akkor szembesülsz a nagy büdös realitással az igazi lehetőségeiddel. Mennyi az annyi a pénztárcádban, vagyis miből és mennyiből tudod összehozni a havi megélhetés, vagy sokaknál túlélési összeget. Vajon mennyi pénz kell ahhoz, hogy normális keretek között élhessünk?

Nyilván most ahányan olvassák annyiféle összeget és nagyságrendet mondanának, és ez a realitás. Egyéni elvárások, körülmények, lehetőségek sokasága között lavírozva próbáljunk egy normális ma átlagos költségvetést összerakni, ami remélhetőleg nem a túlélést példázza. Kezdjük azzal a felvetéssel, hogy nyilván vannak, akiknek az életéből a fodrász, kozmetika, masszázs, wellness hétvége nélkül elképzelhetetlen lenne a havi költség. Ez nyilván valakinek luxus kategória, míg másnak kötelező ujjgyakorlat. A lakhatási költségek is jelentősen eltérőek lehetnek akár lakás törlesztő vagy bérleti díj havi kiadásait nézzük. Ezeknek az átlagos költsége 60-200 eFt, de nyilván akár a többszöröse is lehet ingatlan méret, helyszín és felszereltség függvényében. A bérleti vagy hitel költségén kívül a következő nagy kiadás az ingatlan működési költségei. A különböző rezsi költségek a szemétszállítástól a fűtés-víz, vagy telefon internet, stb. amik nagyságrendje megint több tényezőtől függ, egyrészt a már említett ingatlan eltérésektől illetve az évszakoktól, és a ma egyre jobban előtérbe kerülő energiatakarékosságtól is. Bár ez utóbb említett energiatakarékos ingatlanok százalékos aránya egyelőre elenyésző a többihez képest.  A költség általában minimum 20-30 ezer forinttól, de fűtési időben, vagy nagy lakás esetében az 50-80 ezer forintot is elérheti.

A havi kiadások esetében a 2-3.legnagyobb költség az étkezési kiadások. Vegyünk, egy négytagú családot ahol nem a Tescós minőséget vásárolják heti bevásárlásakor, de a bárányhús sem a hétvégi főzés alapkövetelménye.(megjegyzem sajnos). Egy négytagú család esetében ez a havi költség alsó hangon üti a 80-90 ezer forintot, de ha az egészségesebb élelmiszerekre is gyümölcsre és egy két jobb falatra is költenek, akkor ez a költség simán tovább nő néhány 10 ezer forinttal. És ez még mindig csak a 3. kategória a költségek közül. Ezek után még bátran tegyünk 10-30 ezer forintot a kiadások mellé, mint háztartási és tisztálkodási kiadást. Nyilván itt is minőségben, és árakban van bőven eltérés. E mellé jön egy másik komolyabb tétel az utazás. Amennyiben a gyerekek utaztatása iskolába edzésre, szülők a munkahelyre is autóval járnak ebben az esetben lakhely munkahely iskola, edzés, stb. közlekedés alsó hangon két autó esetében 40 ezer forint körül lehet. Ha az egyik szülő jár csak autóval és vele az egyik gyerek mondjuk BKV-val abban az esetben sem kisebb a költség, a bérletek miatt. Az autók esetében az egyéb költségek is rakódnak, mint szervizelés biztosítások, casco, kötelező. Az öltözködés kamasz gyerekek esetében elég kardinális kérdés , hiszen nőnek, mint a bolond gomba, emiatt sok szülőnek fáj a feje ebben a korban.

Fiuk esetében az étkezés mennyisége miatt a lányoknál az öltözködés a jellemzően nagyobb kiadás. Ha átlagosan 30-40 ezer forinttal számolunk az öltözködésre havi szinten az valószínű nem lesz túlzó. A kikapcsolódás sok mindentől függ, de mindenkinek szüksége van rá, akár egyénileg akár családostul, legyen ez mozi, kerti party, étterem, hétvégi csavargás.

Munkahely függő, de a hétköznapi élet része, hogy fodrász, kozmetikus, orvos, néha gyógyszer, vitamin, ezek mind mind a hétköznapjaink részei, de nem minden esetben előre tervezhető költségek, mint a különböző háztartási gépek javítása cseréje, egy új számítógép a gyereknek, nyelvtanulás edzések és osztály kirándulás költségei. Ahogy a gyerekek úgy az igényeik is nőnek. Egy új mobil, egy jobb ruha, pillanatok alatt súlyos tízezrekbe fájhat a szülőnek. Nyilván ha van miből félretenni, havonta akkor nem veri földhöz az embert, de hitelből ilyeneket megvenni szerintem életveszélyes.

Nyaralás, nagy kérdés és nagy költség minden család számára. Megtalálni az ár és minőség szerinti legjobbat, minden évben. Ha…..lehetséges. Négytagú család esetében, ha nem távoli helyekre mennek, akkor is minimum 3-400 ezer forintra van szükség. Ez a költség megint szűkíti a körét a családoknak , hiszen ez elég megterhelő az egész évre nézve. Spórolás ide spórolás oda sok esetben a hónap végi kiadások is megterhelőek sokak számára. Ezekhez az összegekhez mindenki hozzá tudja tenni a saját életvitelében szereplő többlet költséget, illetve akár a „luxus”-nak minősülő tételeket.

Nyilván mindenki ott spórol vagy költ többet ahol a saját igényei és lehetőségei engedik. Összegezve nagyjából egy egyedülálló esetében, aki lakás hitelt fizet, vagy bérel egy lakást, összevetve alsó hangon 250-300 ezer között szükséges hogy keressen. Két ember tekintetében ez az összeg megközelíti a 400 ezer forintot, és a példánkban szereplő 4 tagú család havi büdzséjében legalább 500 ezer forintnak kellene lennie ahhoz, hogy a hónap vége ne hajtépő forintkergetéssel teljen, hanem félretéve azt a bizonyos 10 %-ot lehessen nyugodtabban élni.

Milyen alternatívák vannak, hogy ez az összeg ne csak álom legyen, hanem realitás?  Van e jobb ajánlat annál, hogy külföldön próbáljon szerencsét a családfő? Egyáltalán mennyi pénz kell ahhoz, hogy ne csak túléljen egy család, hanem tisztességesen megéljen? A mi alternatívánk ez, nézd meg!

Választási lehetőségként egyet mi is tudunk mutatni. Mi így döntöttünk és tettük helyesen.

Ez Neked is lehetőség és az eredményét hosszútávon élvezheted.

Az információknak még nincs vége kövess minket az üzleti Facebook oldalunkon, , vagy az Instán, vagy  Podcaston

Hamarosan egy újabb izgalmas meglepetéssel jövünk!

Előre is köszönjük hogy megosztod az információkat az ismerőseiddel, barátaiddal és irigyeiddel!

Keress bennünket bizalommal, nincs mit veszítened! Kapcsolat Most! 

Barátsággal

Éva és Karesz

 

 

Megosztás:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email
Telegram
error:
Scroll to Top