MIT TANULHATUNK A MOSTANI JÁRVÁNYHELYZETBŐL?

Rengeteg információ ömlik ránk ebben az időszakban. Nem véletlenül, hiszen most már elmondhatjuk, hogy az egész világot behálózta a koronavírus. Minden kommunikációs csatorna önti ránk a vélt vagy valódi híreket.

Az egészben a legrosszabb, hogy egyre több fals, vagy inkább rémhírnek tűnő információ is kering az online térben. Ezek a megalapozatlan és inkább rémhíreknek a káros hatása csak ront az egyébként is rossz mentális állapoton, amiben rengeteg ember él napjainkban.

A mostani és az elkövetkező időszakban, ami hetek és hónapokban mérhető, jó, ha higgadt és tényszerű információkkal találkozhatunk.

Milyen lépéseket érdemes megtenned ebben az időszakban a saját, és szeretteid, továbbá a környezeted érdekében, hogy minél alacsonyabb legyen a kockázata a vírusfertőzésnek.

A cikkből megtudhatod azt is, hogy felelős vezetőként milyen lépéseket tett a Lavylites tulajdonosa a dolgozók védelme érdekében.

Mit tanulhatunk a mostani járványhelyzetből?

Hasznos tudnivalók, összefoglaló a felmerült kérdésekről.   

A MASZK 100%-OS VÉDELMET AD?

Még egy olyan maszk sem garantál teljes védelmet, ami 100%-ban kiszűri a víruskat. Ugyanis a szemen át is lehet fertőződni, és a ruházatunkon, a tárgyainkon is működőképes marad egy ideig a vírus. Teljes védelmet a védőszemüveg, védőruha és csuklya jelent. Az ilyen védelem a veszélynek fokozottan kitett szakemberek esetén indokolt, illetve egy fertőzött családtag otthoni, közvetlen érintkezést kívánó ápolásakor. A maszk viselése viszont bárkinek megvalósítható hétköznapi körülmények között, ha olyan helyzet alakulna ki, hogy szükség van rá.

Figyelem: a maszk viselése mellett is nagyon fontos a személyi higiéniai teendők betartása! Rendszeres kézmosás, papírzsebkendőbe tüsszögés-köhögés, puszi és csók kerülése idegeneknél, távolságtartás, felületfertőtlenítés stb.

IGAZ, HOGY HA VALAKI NÁTHÁS, FOLYIK AZ ORRA ÉS VÁLADÉKOT KÖHÖG FEL, AZ NEM LEHET KORONAVÍRUSOS, MERT AZ SZÁRAZ KÖHÖGÉSSEL JÁR?

Nem. Ez az elterjedt tévhit nem csak azért veszélyes, mert téves, hanem mert öndiagnózisra késztet. Pedig nem lehet „ránézésre” megmondani, hogy a légúti tüneteket mi okozza, csak laboratóriumi teszttel. Ha olyan területen élünk vagy olyan helyen jártunk, ahol jelen van a járvány, és a megadott tüneteket észleljük, mindenképpen forduljunk orvoshoz.

MILYEN TÜNETEK ESETÉN FORDULJUNK ORVOSHOZ?

A koronavírus-fertőzés leggyakoribb klinikai tünetei: magas láz, száraz köhögés, mellkasi fájdalom, izomfájdalom, légzési nehézség, légszomj, fáradékonyság.

A tünetek a kezdeti szakaszban enyhén is jelentkezhetnek, sőt, a megfertőzöttek nagyobb része felső légúti tüneteket mutató, enyhe lefolyású betegségként éli meg a fertőzés teljes lefutását. Azonban sajnos igen nagy arányban (akár kb. 15-20%) tüdőgyulladás is kialakul, a megfertőzöttek 5-10%-ánál pedig egy idő után kritikus tünetek jöhetnek létre (súlyos tüdőgyulladás akut légzőszervi distressz szindrómával), ami életmentő beavatkozásokat igényel.

Ezért fontos, hogy mindenki, aki a felsorolt tüneteket tapasztalja magán (akár enyhébb formában), és van esélye arra, hogy koronavírussal fertőződött meg (pl. vírusfertőzött területen járt vagy érintkezett onnan érkezett emberrel), orvoshoz forduljon – méghozzá telefonon. Ne adjuk tovább a betegséget!

Első körben hívjuk fel a háziorvosunkat telefonon.                                                                Illetve Magyarországon két zöld számon is friss információkat lehet kapni a betegségről és a teendőinkről, ha érintettnek érezzük magunkat: 06-80-277-455-ös és 06-80-277-456.

MI A TEENDŐ, HA ÖNNÉL VAGY EGY ÖNNEL KAPCSOLATBAN ÁLLÓ SZEMÉLYNÉL FELMERÜL A FERTŐZÉS GYANÚJA?

Ha bármilyen tünetet tapasztal Önmagán vagy az Önnel kapcsolatban állóknál, ami a fertőzéssel összefügghet (légzőszervi tünetek, láz, izomfájdalmak), akkor otthon kell maradni. Nem szabad bemenni a koronavírus-fertőzés gyanújával a háziorvosi rendelőbe vagy kórházba, hanem telefonon kell értesíteni a háziorvost, súlyos esetekben a mentőket.                                Feltétlenül el kell nekik mondani, hogy koronavírusra gyanakszunk, és meg kell indokolni, hogy miért arra (például azért, mert fertőzött területen jártunk vagy ott járt személlyel kerültünk személyes kontaktusba).

MIRE KELL FIGYELNÜNK, HA ÖNKÉNTES KARANTÉNBA VONULUNK? KINEK SZÜKSÉGES EGYÁLTALÁN EZ A LÉPÉS?

Egyre több embernek javasolják világszerte, hogy vonuljon önkéntes házi karanténba, főképp, ha fennáll az esélye annak, hogy olyan emberrel érintkezhetett, aki fertőzött területről jött, vagy akit megfertőzött a koronavírus. Ez leginkább azért fontos, mert akkor is fertőzhet valaki, ha épp még tünetmentes.

Ha úgy döntünk, hogy tünetmentességünk ellenére is szeretnénk biztosra menni, akkor legalább 14 napra kell elzárkóznunk a külvilágtól. Ezt azt jelenti, hogy sem az iskola, sem a munkahely, de még csak az se jöhet szóba, hogy leugorjunk a közeli boltba – kerülnünk kell az emberekkel való érintkezést.

MIKOR LESZ OLTÁS A KORONAVÍRUS ELLEN?

Egy vakcina elkészítése 1-1,5 éves, akár jóval hosszabb munka, és ha utána 100 milliós nagyságrendben akarnak gyártani belőle, az is eltart egy darabig. Ahogy az eladás és az immunválasz kiépülése is. Azaz ebben a pillanatban még nem a vakcina a megoldás, hanem gyorsteszt előállítása és a vírus terjedésének a megállítása. Ráadásul a vírus még mutálódik is (már most lehet tudni több mutációról, amelyek súlyosabb tünetekkel járnak), azaz a kifejlesztett vakcina sem biztos, hogy teljeskörűen hatékony lesz. Ezért fontos, hogy mindenki a járvány megelőzésére, a terjedés gátlására koncentráljon, és másokat is erre buzdítson.

A MELEGEBB IDŐSZAK KÖZELEDTÉVEL JOBB LESZ A HELYZET A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNYT ILLETŐEN?

Az optimistább szakemberek ebben reménykednek, vagyis, hogy a koronavírus az „átlagos” influenzához hasonlóan csak szezonális járványokat okoz. Ha számba vesszük az eddig fertőzött területeket, megállapíthatjuk, hogy eddig trópusi területeket nem igazán érintett a járvány. Minthogy azonban a kórokozó annyira új, hogy nincs tapasztalt arról, hogyan viselkedik melegben, erről nem lehet biztosat mondani. Talán az időjárás melegedésével a koronavírus tényleg veszít majd „élet”- és fertőzőképességéből – de az is lehet, hogy mindez csak spekuláció.

HA A VÍRUS ELTERJED, ELKÉPZELHETŐ, HOGY AKÁR MINDEN ÉVBEN LESZ COVID-19 JÁRVÁNY?

Sokféle úton, akár az eredeti közvetítő hordozótól induló újabb fertőzési lánccal, mutációk megjelenésével is kezdődhet a következő járvány. Az igazi megoldás hosszú távon a megfelelő átoltottság a már ismert vírusra, és a szigorú, jól kidolgozott és begyakorolt járványmegelőző protokollok működtetése.

Ez a koronavírus-változat új, eddig ismeretlen vírusnak tűnik. Genomja pozitív egyszálú ssRNA, és mint ilyen, meglehetősen hajlamos a mutálódásra. Már most is lehet tudni több mutációról, amelyek súlyosabb tünetekkel járnak. Szerencsés esetben viszont megjelenhet barátságosabb változat is, és meghatározott idő elteltével, a megfelelő protokollok alkalmazásával bizonyos változatok ki is halhatnak.

VALÓJÁBAN HOGYAN KEZDETT TERJEDNI A VÍRUS. MELYIK A LEGVALÓSZÍNŰBB?

Egyre nagyobb valószínűséggel találkozunk/érintkezünk az élővilág olyan tagjaival, amelyeket pár évtizeddel ezelőtt nem ismertünk, nem mentünk a közelébe, és főképpen nem szállítottuk tízezer kilométernyire. A vírusok (is) viszonylag zárt, természeti folyamatok által determinált közegben hordozódnak/terjednek. Ezeket a rendszereket törjük fel rendre, néha gátlástalan szándékossággal, néha nemtörődömségből.

A hozzáférhető adatok szerint tobzoska vagy egyfajta kígyó volt a gazdaszervezet, és esetleg denevérek kézbesítették ki a vírust köztes hordozóként. A kutatás idővel egyre pontosabb választ fog erre a kérdésre is adni. Nehezítő tényező, hogy a COVID-19 ssRNA bázisú, ami különösen hajlamos mutációra, tehát akár többszörös mutációról is szó lehet.

A MUNKAHELYEN MIT TEHETÜNK A FERTŐZÉS MEGELŐZÉSÉÉRT?

A rendszeres és alapos kézmosás, a közösen használt felületek fertőtlenítése és a gyakori szellőztetés csökkenti a fertőzés lehetőségét. Aki gyengének érzi magát, rossz a közérzete, az maradjon otthon, dolgozzon home office-ból.

A munkáltatóknak is ezt a szemléletet kell képviselniük: nem azért kell méltatlankodni, ha betegen nem jön be valaki dolgozni, hanem azt kell súlyos hibaként kezelni, ha valaki bejön. Pár napos pihenés olcsóbb, mint az, ha a munkavállalók 80%-a hetekig otthon fekszik, mert mindenki elkapta a betegséget.

Ha pandémiás kockázat van (akár koronavírus, akár influenza), akkor minél többen dolgoznak otthonról, még az egészségesek is, annál kisebb esélye van a nagyobb baj kialakulásának. A nemzetközi üzleti célú utazások helyett, ha lehetséges, tartsunk online tárgyalásokat, megbeszéléseket.

A LAVYLITES MIT TESZ A SAJÁT DOLGOZÓI VÉDELMÉBEN?

A Lavylites telephelyein és irodáiban több mint ötven ember dolgozik, akiket szeretnénk megvédeni az esetleges veszélyektől. Folyamatosan tájékoztatjuk őket, javasoljuk nekik a higgadt, előrelátó felkészülést egy esetleges vészhelyzetre magánemberként is, a munkahelyi protokollokat pedig átalakítjuk.

Többek között a cég gondoskodott védőfelszerelésről, amit szétosztunk a dolgozók között. Sok munkakörnél átállunk az otthoni munkavégzésre. Külföldi utakra nem küldünk most senkit. Ha valakinek mégis utaznia kell, arcmaszkkal látjuk el a repülés vagy vonatozás időtartamára.

Ha betegség vagy esetleg karantén miatt valaki hosszabb időre kiesik a munkából, a cég nem hagyja cserben őt, a törvény által előírtnál jobban gondoskodunk a nem munkaképes munkavállalóinkról.

FOLYTAT KUTATÁSOKAT A LAVYLITES A KORONAVÍRUSSAL KAPCSOLATBAN?

Igen, a mikrobiológiai és élettani kutatóintézetünkben elkezdtük a munkát, viszonylag egyedi megközelítést alkalmazunk. Reméljük, hogy gyors eredmény lesz. A Jakabovics Tibor által működtetett jótékonysági alap pedig a készletezés logisztikáját dolgozza ki, főképpen a vészhelyzet esetén létfontosságú eszközökre koncentrálva.

MIÉRT FONTOS MEGTALÁLNI A NULLADIK BETEGET EGY ADOTT RÉGIÓBAN?

A nulladik beteg az a beteg, aki elsőként kapja el a fertőzést, illetve egy adott területre behurcolja a vírust. Megtalálása azért fontos, mert így a hatóságok kideríthetik, hogy honnét jött a fertőzés és így fel tudják deríteni a fertőzésláncot – vagyis azt, hogy kikkel kerülhetett kapcsolatba, kiket fertőzhetett meg a nulladik beteg, majd a további fertőzöttek. Emellett a mutációk gyökérállapota is felderíthető lehet a nulladik beteg vizsgálatával.

SOKAN ELKEZDTEK KÉSZLETEKET FELHALMOZNI OTTHON, MÁSOK VISZONT KÁROSNAK TARTJÁK EZT A VISELKEDÉST, MIVEL SZERINTÜK PONT ETTŐL ALAKUL KI ÁRUHIÁNY A BOLTOKBAN. MI A HELYES MAGATARTÁS?

Nagyanyáink számára még evidens volt, hogy mindig kell hogy legyen otthon hosszú időszakot kiszolgálni képes mennyiségű víz és élelmiszer. Eleink ezt a háborúk, ínséges időszakok alatt kénytelenek voltak megtanulni. Mi ma már biztonságban érezzük magunkat, és az éjjel-nappaliba is bármikor leugorhatunk. Igen, de ez a jólét nagyon törékeny. Ne is gondoljunk nagyobb katasztrófára: már egy erőteljesebb járvány is elég ahhoz, hogy becsukjanak a boltok. Az átlagembernek pedig maximum 1 hétre elég az a pár konzerv és némi liszt, ami otthon van.

Mi azt ajánljuk mindenkinek, hogy szerezzen be és folyamatosan tartson fenn otthon hosszabb időre elegendő készletet élelmiszerből és vízből. Ráadásul, ezzel jóval költséghatékonyabban és időtakarékosabban lehet a mindenkori beszerzést tervezni. Hiszen bármikor jöhet olyan probléma (akár csak egy erős havazás), ami miatt időszakosan nem lehet egy ideig élelmiszerhez és más, a hétköznapi élethez szükséges dolgokhoz, pl. gyógyszerhez jutni. Meg kell tanulnunk az öngondoskodás elemi szabályait – nem csak a koronavírus miatt.

Járvány idején azért is fontos, hogy többhetes tartalékunk legyen itthon a mindennap szükséges fogyasztási cikkekből, mert így nem kell zsúfolt élelmiszerboltokba, áruházakba mennünk, azaz elkerülhetjük a betegséggel való találkozást. Már az is csökkenti a megfertőződés kockázatát, ha olyankor megyünk vásárolni, amikor kevesen vannak a boltban. Ha van otthon tartalékunk, akkor a vásárlás időpontját is szabadabban választhatjuk meg.

TERVEZZÜNK-E NYARALÁST OLASZORSZÁGBA VAGY MÁS, A JÁRVÁNY ÁLTAL ÉRINTETT TERÜLETRE?

A következő 4-6 hónapa ne tervezzünk utazást, hacsak nem elkerülhetetlen és létfontosságú. Maradjunk otthon.

FERTŐZHETNEK-E AZ OLYAN TERMÉKEK, AMELYEK A JÁRVÁNY ÁLTAL ÉRINTETT TERÜLETRŐL ÉRKEZNEK?

Az eddig tapasztalatok alapján a koronavírus egészen hosszú ideig is képes életben maradni.

MIT TANULHATUNK A MOSTANI JÁRVÁNYHELYZETBŐL?

A mostani koronavírus-járvány iskolapéldája annak a problémának, amivel rengeteget fogunk küzdeni a jövőben. A többmilliárdos népesség, a Földet behálózó mobilitás és klímaváltozásból következő egyensúlytalansági helyzet miatt a korábbinál nagyobb számban fogunk olyan vírusokat, baktériumokat és más kórokozókat átadni egymásnak, amivel nem vagyunk még megbarátkozva, nincs rá immunválaszunk.

Az egész emberiségnek be kell gyakorolnia a folyamatot, hogy mi a teendő, ha valami terjedni kezd. Megelőzés, higiéné, minikaranténok, ha beteg valaki, sőt, ha egészséges is: önkarantén és persze öngondoskodás.

Sokkal nagyobb eredményt lehet elérni így, mint ha már kórházakban kell utólagos megoldásként gyógyítgatni emberek tömegeit.

A vírusok mindennél hatékonyabb ellenszerei ma már a vírusvideók, a kommunikációs csatornákon hatalmas sebességgel és számban terjedő, szabatos adatok és tanácsok, a megelőzésről szóló pontos, mindenki számára érthető tények.

Felelősségünk, hogy ezeket minél szélesebb körben terjesszük.

Forrás-Lavylites.com

Az információknak még nincs vége kövess minket az üzleti Facebook oldalunkon, Youtube csatornánkon, vagy az Instán

Előre is köszönjük hogy megosztod az információkat az ismerőseiddel, barátaiddal!

Keress bennünket bizalommal, nincs mit veszítened! Kapcsolat Most! 

Barátsággal

Éva és Karesz

“Élvezd az életet, a fájdalomra ott a Lavyl”

Megosztás:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email
Telegram
error:
Scroll to Top