Aktív hét volt, ugye?

Reméljük, hogy izgalmas volt számodra, nem pedig stresszes.

De mi is a különbség a két állapot között?

Már Selye János hormonkutató is megkülönböztette a „jó” eustresszt a „rossz” distressztől az 1930-as években. Bizonyos mértékű izgatottság még jót is tesz az egészségünknek, és mindennemű fejlődésnek az alapja. A médiában azonban szinte csak a rossz stresszről hallani. A WHO is a „21. század egyik legnagyobb egészségügyi fenyegetésének” nevezte.

A jó s a rossz feszültség közötti különbség az időtartamban van. A stressz által kiváltott belső aktivitás ugyanis olyan, mint egy hullám. A növekvő izgalom hatására a vérnyomás emelkedik, a szív gyorsabban ver, és több kortizol szabadul fel. Ez eddig egyáltalán nem baj. De ahogy egy hullámnál is eltart egy ideig, míg lecseng, a testnek is időbe telik a regenerálódás. Ha ez nem sikerül, a stressz károssá válik.

Nincs szabály arra, hogy milyen a jó pihenés. Van, akit az kapcsol ki, ha egyedül molyolhat a kertben, másvalakit az, ha lefut egy félmaratont. De a társas programok vagy a kreatív tevékenyégek is feltölthetnek. A lényeg csak az, hogy minél távolabb kerülj a stressztől.

Téged milyen tevékenység kapcsol ki igazán? 

Amikor pedig éppen jelentkeznek a stressz első tünetei – például fejfájással vagy ingerlékenységgel -, már egy rövidke szünet is sokat segíthet. Tippünk: minél gyakrabban iktass be mindfullness-percet!

Bárhol gyakorolhatod: a lényege mindössze annyi, hogy csak az aktuális pillanatra koncentrálj. Lélegezz mélyeket, és nézz meg úgy valamit, mintha még soha sem láttad volna! Mindegy, hogy egy almát figyelsz meg az íróasztalodon vagy a tapétát a falon. Az a fontos, hogy a megszokottnál mélyebben, figyelmesebben észleld. Összpontosíts a következő kérdésekre: „Mit látok? Mit érzek a testemben? Mit hallok? Milyen szagokat vagy illatokat érzek?”

Aztán fordulj magadba, és kérdezd meg: „Mi van most velem?” Ez a befelé fordított fókusz segít, hogy kikapcsold a robotpilótádat, amivel végigrobogsz a napodon. Rákapcsolódhatsz újra önmagadra, és felismerheted a belső igényeidet.

Próbáld ki egyszer! Akár még ma! Ha a szertartásba beleveszed a kedvenc Lavylites-kreációdat is, segítségedre lesz az egyensúlyod megtalálásában és az elmélyülésben.

Folytassuk a témát, hiszen mindenkit érint.

A tartós stressz káros fizikai és pszichés következményeiről mindenki hallott már. A magas vérnyomástól kezdve egészen olyan elemi változásokig, hogy a kromoszómák végét lezáró telomerek rövidülni kezd, számos módon kezdi ki a testi jóllétünket. Mentális egészségünket is veszélyezteti, hiszen a folyamatos vészhelyzet-érzés torzítja a döntéseinket, borússá teszi a világképünket, és abba hajszol, hogy egyre csak a problémát jelentő dolgon „kattogjunk”. Hosszú távon idegkimerültséghez, kiégéshez vezethet, és a társas kapcsolatok is megsínylik azt, ha valaki nem tud örömmel jelen lenni bennük.

Ez igazán rosszul hangzik. De ne ijedjünk meg! Ahogy már írtuk, a stressz a mindfullness alkalmazásával és tudatos pihenéssel ártalmatlanná tehető. Mindig adjuk meg az időt magunknak, hogy lecsengjen az izgatottság hulláma, mielőtt új, stresszt is jelentő aktivitásba kezdünk.

És van még egy dolog, amit fontos észben tartanunk. Számos kutatás kimutatta, hogy a stressz negatív hatásai akkor veszélyesek leginkább, ha valaki a feszültségek közepette arra gondol, hogy ez árt neki. Döbbenetesen nagy a különbség az olyan emberek egészsége között, aki a stresszes időszakokat negatívan élik meg, és azoké között, akik egy-egy hajrázás vagy feszültebb nap során arra gondolnak: „Meg tudom csinálni!” A testi állapotban, sőt a várható élettartamban is feltűnő eltérést okoz a két szemlélet. 

Ezért azt javasoljuk, hogy ha megpróbáltatást jelentő napjaid vannak, akkor mindaddig, amíg nem tudsz pihenni, koncentrálj arra, hogy minden képességed megvan ahhoz, hogy ezt az akadályt is legyűrd. Tekints úgy a stresszt kiváltó helyzetre, mint a sportoló a versenyre: most végre megmutathatod, mennyi erő és akarat lakik benned. Hajrá!

A stressznek ráadásul vannak kifejezetten pozitív hatásai is. 

Vigyázz magadra! De ez ne tartson vissza attól, hogy fejest ugorj a kalandokba. Csak bízz magadban közben, és vedd be napi rutinodba a Lavylites nagyszerű kreációit.

Amennyiben nyitott vagy a Lavylites kreációk részleteire, használatáraakkor keress minket az alábbi elérhetőségeinken. 

Ha vonzanak a kalandok és nyitott vagy egy izgalmas sprinttel elérhető luxus életérzést produkáló négykerekű csodára, akkor nézd meg ezt a videót! Ez a pár perc hirtelen rengeteg kortizolt fog felszabadítani benned.

A videó nem titkos, oszd meg barátaiddal, lesz aki meg fogja köszönni hogy megosztottad vele az infót.

Az információknak még nincs vége kövess minket az üzleti Facebook oldalunkon, Youtube csatornánkon, vagy az Instán, vagy  Podcaston

Előre is köszönjük, hogy megosztod az információkat az ismerőseiddel, barátaiddal és irigyeiddel!  

Keress bennünket bizalommal, nincs mit veszítened! Kapcsolat Most! 

Barátsággal

Élvezd az életet a fájdalomra ott a Lavyl

Éva és Karesz

Megosztás:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email
Telegram
error:
Scroll to Top