Tisztázzuk már végre, mi a sikertelen emberek 9 jellemvonása

sikertelen emberek meg vannak győződve arról, hogy a sikeresek 
valamilyen különlegességnek köszönhetik az átlagon felüli eredményeiket, 
esetleg jó helyen voltak a jó időben, vagy szimplán csak loptak, 
csaltak és hazudtak, és úgy lettek sikeresek.

A valóság az, hogy semmi rendkívüli nincsen a sikeres emberekben, csupán annyi, hogy bizonyos dolgokat másképp csinálnak. Oly sok könyv és előadás témája volt már ez a terület, hogy most egy kis csavart beletéve összegyűjtöttem azokat az összetevőket, ami garantáltan lassítják, vagy megakadályozzák a siker elérését.

Legyen ez  ez egy „hogyan csináld szarul” típusú lista. 

Tudtad, hogy a negatív sokkal könnyebben bekúszik az agyadba? Hátha így könnyebben meg tudod jegyezni, mit vegyél ki a listából, vagy mi az, amitől megszabadultál.            Ebben az esetben veregesd meg a válladat és törekedj a 9:0 arányra

A sikertelen ember 9 jellemvonása:

1. Képtelen a jó időbeosztásra.

A sikertelen ember kezéből, mint a homok, kipereg az idő. A jó időgazdálkodáshoz azonban nem kell atomfizikusnak lenni, hiszen az alapok nagyon egyszerűek. Nem a meglevő feladatainkat kell besűríteni a nap 24 órájába, hanem (1) értékrendünk alapján, (2) pontosan meghatározni a céljainkat, (3) ezen belül is meghatározni a prioritásokat, és (4) az, ezek  alapján meghatározott feladatokat beletenni a napi időgazdálkodásunkba.

A legtöbb ember nem tudja, mit akar, ezért összevissza rohangál, mint pók a falon. Ezzel szorosan összefügg az állandó késés, rohanás kapkodás.
Még ha tudja is a céljait, nincs elég fókusza ahhoz, hogy kizárólag azokon dolgozzon, 
ezért szétesik az ideje. Akkor aztán bepánikol, elkezdi a „gyömöszölést” 
mechanikusan erőltetni, közben a megoldás valahol máshol van. A kevesebb néha több elv mentén növelhető lehet(ne) az eredményesség

2. Cél és cselekvés területen zavar uralkodik.

Minél jobban összhangban vannak a céljaink és az értékrendünk, annál nagyobb lesz 
az önfegyelmünk és a motiváltságunk. Összhang hiányában csökken a motiváltság, és előbb utóbb érdektelenné válik mélyen belül, hogy mennyire vagyunk céltudatosak és ilyenkor erőteljesen csökken a motiváció, és a szervezettségre való figyelem. 
Látszólag persze megy a munka, sőt, minden perc ki van töltve, 
de kb. olyan hatékonysággal, mint a kocsmában a kőműves továbbképzés

3. Önkorlátozó a gondolkodása.

A sikertelen ember tele van a saját maga által kreált korlátokkal, mint az én  „túl öreg vagyok”, „nincs diplomám”, „képtelen vagyok rá”, stb. Nem lát a pályán, mint a régen a bányában a ló, amelyik csak a síneket látja. Mivel azonban a sikert először fejben kell megteremteni (elképzelni), ezért ezek a gondolatok előbb-utóbb önmegvalósító próféciákká válnak, és hatékonyan szabotálják a sikerünket.

4. Apátiában „létezik”.                              

Nagyjából 10 féle depresszióból rendelkezel az egyikkel, akkor kezeltesd. De ha egyszerűen csak rossz a kedved, és önsajnálatban nyavalyogsz, akkor egyszerűen csak ne csináld, fejezd be. A sikeres emberek közös jellemvonása, hogy szenvedélyt éreznek az iránt, amit csinálnak. E nélkül nagyon nehéz sikeresnek lenni.

5. Ismerős jellemvonás? Kifogásgyártó kisiparos.

Minden megoldásra van kifogása. Elképesztő mértében fertőzött terület kis hazánk.  „Válság van”, „rossz a kormány”, „ebben a szakmában nem lehet többet keresni”, stb. 
Sokan olyan ügyesen gyártják ezeket, mintha OKJ-s tanfolyamon sajátítanák el a módszertant. Logikusan levezetik a tényeket, magukat pedig realistának látják. 
A valóságban azonban nincsen pozitív vagy negatív realitás, mert az mindig semleges; tőled függ, hogy mit látsz bele. A kifogásgyártás alapvető gátja a sikernek.

6. Zéro EQ

A 21. században a siker kulcsa az érzelmi intelligencia. Daniel Goleman Érzelmi intelligencia című könyvében 5 részre bontotta: önismeret, önkontroll, önmotiváció, empátia és emberi kapcsolatok kezelése. 
A sikertelen ember majdnem mindig „tapló” is, vagyis alacsony szintű az EQ-ja. 
Mivel azonban „nem tudom, hogy nem tudom” szinten van, fogalma sincsen, hogy mit csinál. A megoldásként előrelépés lenne, ha iskolában tanítanák az érzelmi intelligenciát, és így sokkal tudnák elsajátítani, és hasznosítani a tanultakat.

7. Halogatás ezerrel.

Lásd első pont. A halogatás első számú oka, hogy nem vagy motivált, mert 
nem látod, hogy ez az egész hogyan fog a céljaidhoz elvezetni.                                                  Van persze sok más ok is, de először ezt kell rendbe tenni.

8. Dumál, mutogat, de nem mozdul.

Ismerünk mindannyian embereket, aki vég nélkül beszél múltbeli sikereiről, valamint vadabbnál vadabb tervekről, amit meg fog valósítani – majd egyszer -, de a jelenben racionalizál, kifogást keres és elméleteket gyárt, és csak ül egy helyben.                                   A megoldás: szöveg nélkül egyszerűen csak csinálni kell. Ne feledd, a jövőt az határozza, meg mit teszel ma. Nem holnap!

9. Nem érti a problémák lényegét.

Az élet lényege a belső fejlődés. Fejlődni csak és kizárólag problémák – feladatok, 
kihívások – megoldásával lehet. A sikertelen ember következetesen igyekszik 
megszabadulni a problémáitól, ami óriási hiba. Nem örülünk a problémáknak, 
de szükségesek.

Ahogy Norman Vince Peale mondta: „Az élet ajándékait problémákba 
csomagolják. Minél nagyobb a probléma, annál nagyobb az ajándék is.”

A fenti 9 ponttal kapcsolatban az, hogy a sikeres emberek a legtöbb 
esetben egyáltalán nem különlegesek, csak megtanulták, és alkalmazzák a siker  alapelveit a gyakorlatban. A legfontosabb, hogy legyél nyitott.

Ha megtanulod ezeket, és alkalmazod a gyakorlatban Te is sikeres leszel. Valóban ilyen egyszerű.

ui: ne hivatkozz a korodra :), ha igen, olvasd el újra a cikket, és oszd meg a barátaiddal 

Az információknak még nincs vége kövess minket az üzleti Facebook oldalunkon, Youtube csatornánkon, vagy az Instán, vagy  Podcaston

Hamarosan egy újabb izgalmas meglepetéssel jövünk!                                                        

Keress bennünket bizalommal, nincs mit veszítened! Kapcsolat Most! 

Sikert és Bőséget kívánunk 

Éva és Karesz 

Megosztás:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email
Telegram
error:
Scroll to Top