Hogyan csinálhatod azt, amit szeretsz?

Home / Blog / Hogyan csinálhatod azt, amit szeretsz?

Hogyan csinálhatod azt, amit szeretsz?

Nem egyszerű kérdés, ha egy kicsit jobban belegondolsz, de mielőtt belemennénk a részletekbe, olvasd, el kérlek, ezt az idézetet,  Michael Gerber-től a Vállalkozás mítosza című könyv írójától

„Hogyan tölthetem az időmet úgy, hogy azt a munkát végzem, amit imádok, ahelyett, hogy azt csinálom, amit muszáj”

Gondolj, bele ahol Te dolgozol, amit csinálsz, legyen ez alkalmazotti, ezen belül akár vezetői munka, vagy sima beosztott de, akár lehetsz vállalkozó is. Dolgozhatsz Multinál, nagy cégnél, dolgozhatsz, magáncégnél nagynál- kicsinél, és lehetsz közalkalmazott. Vállalkozó vagy, akkor szinte teljesen mindegy milyen típusú céged van. A kérdés az, hogy a munkádat tényleg szenvedéllyel végzed és kihívásnak tartod az év minden napján? Ami a legfontosabb örömmel csinálod, és maradéktalanul kiaknázod a képességeidet? Közelmúltban több alkalommal találkoztam írott és videós formában is találkoztam ezzel a témával, sőt a baráti, ismeretségi körben is szóba került ez a téma. Olvastam egy statisztikát,, ja és nem a 30-as korosztályról, hanem a 40-es korosztályról készítették, meglepő volt az eredmény. Kíváncsi vagyok, Neked mi lesz az első gondolatod?!

Szóval a lényeg az, hogy a megkérdezettek túlnyomó többsége, akik multi cégeknél dolgoztak, tulajdonképpen egyáltalán nem azt a tevékenységet végezték, amit annak idején, a főiskolán vagy egyetemen tanultak. Sőt, legtöbb esetben köze nem volt, tudod, mikor egy készétel esetén azt írják a cetlire, hogy nyomokban tartalmazhat ezt vagy azt. Na, de itt még nincs vége a felmérésnek, ugyanis az is kiderült, hogy a résztvevők többsége egyszerűen fogalmazva robotmunkát végez, mint egy zombi. Ezt egyébként több a 30-40-es korosztályból lévő ismerősöm is megerősítette, akikkel beszélgettünk ebben a témában. A munkahelyen eltöltött idő általában egy idő eltelte után sem kihívást, sem pedig komolyabb szakmai hozzáértést nem igényel.

A továbbiakban a cikk kitért arra, hogy a kiégés, általános jelenség és ebben a monotonitás, a szakmai kihívás nélküli mindennapok abszolút felelősek. De ami számomra a legnagyobb érdekessége volt a cikknek, az hogy kivétel nélkül a napi munkavégzésből hiányzott a tevékenységhez fűződő szenvedély, a tevékenység szeretete. Zárszóként a cikk igazi lényege pedig az, amivel abszolút egyetértek, hogy az emberek sokkal, de sokkal többre lennének képesek és tulajdonképpen nem aknázzák, tudják kiaknázni a képességeiket, azokat az értékeket, amivel igazán ki tudnának teljesedni, emberileg és szakmailag is. Videóban is megnézheted 

Komoly csapdának látom ezen túlmenően, hogy többségében a megkérdezettek egy újabb állás megpályázásában látták a változáshoz vezető utat, ami elképzelhető, hogy rövidtávon hoz némi változást, akár szakmailag, mind pedig szellemileg, nyilván az egyéb anyagi és egyéb juttatásokon túl, de ez kizárólag rövidtávon hoz némi változást. Ahhoz hogy lényegi változás történjen, le kell menni az alapokig.

Érdekes módon az elmúlt időszakban több az előbb említett korosztály képviselőivel beszéltem, és ami nagyon érdekes volt számomra, hogy a beszélgetés során pontosan ezekkel az előbb leírtakkal találkoztam. Na de térjünk rá a lényegre, hogy ne húzzam tovább a szót. A beszélgetés során eszembe jutott, hogy nekünk a párommal, mennyivel egyszerűbb volt, mivel mi gyakorlatilag nem ismertük az alkalmazotti létet, viszont amit vállalkozásokban ki lehetett próbálni az mi szinte mindet kipróbáltuk az egyéni vállalkozástól a franchise-on keresztül a céges formáig. Mindenben az ötlettől a kreativitáson keresztül a lelkesedésen és szorgalmon túl a szenvedélyt is belevittük, pontosan azért, mert úgy gondoljuk, hogy ha ez nincs, akkor nem akarnánk egyre jobbá és eredményesebbé tenni a vállalkozásunkat. Nyilván ezen túlmenően rengeteg bukás kísérte a sikerek mellett a vállalkozásainkat, és az igazság az, hogy sokáig azt gondoltuk, ez az, amire vágytunk szabadság és kötetlenség gyanánt. Persze, ahogy fejlődtünk, és velünk együtt a vállalkozások is, egyre másra elkezdtük kívülről és szenvedély nélkül ránézni.

Valamelyik kanyarban ezt is szép lassan elhagytuk. Valami megtört. Rájöttünk, hogy a vállalkozásunkban, az a szabadság, amire vágytunk régebben, nincs benne a lehetőség. A rendszer bedarált. Aki ma vállalkozóként az ellenkezőjét állítja, azzal finoman szólva nem értek egyet.

De mi a megoldás? Előbb hadd mondjam el, hogy végül is mi lett a beszélgetések eredménye. Tulajdonképpen hamar kiderült, hogy OK, hogy megy a vállalkozásuk, a cégben egyelőre még biztos a vezetői pozíciója (meddig?) a másik most kezdett bele egy másodállásba vállalkozásként, a következő egy nyelvvizsgában várja az előléptetést, másoddiploma , új helyre pályázás, most vették fel végre egy új helyre, tehát ezek a variációk kerültek elő, DE, és itt a de, hogy mindegyik egytől egyig, egy ideje azon töri a fejét mit kéne csinálni, amit szívesen csinálna,  a pénz, a szabadidő, a kötetlenség, mondjuk ki a szabadság is meglenne!?

Visszatérve a megoldásra, megjegyzem ez a mi megoldásunk volt, nem a tiéd. A Te megoldásoddá csak akkor válhat, ha eleve megmozdított benned valamit ez a pár sor, és nyitottá válsz az információkra. Pont abban a korban élünk, hogy rengeteg emberrel ellentétben mi azt látjuk, hogy minden korosztály számára lenne bőven lehetőség a korrektebb életminőségre, amiben az anyagiak és az evvel párhuzamosan kialakítható minőségi idő, azaz a szabadság is elérhetővé válik.

Ki az, aki él vele? Véleményem szerint az, akinek nem a munkahelyi robot, a keretek közé zárt szabadság, és az ezzel járó anyagi keretek felelnek meg. Aki hisz abban, hogy neki több jár, több szabadság több jövedelem, ja és a döntés szabadsága. Aki szeretné élni és megélni az életét korlátok nélkül. Mi e szerint élünk közel négy éve és megmutatjuk annak, aki nyitott rá. A mi dolgunk és felelősségünk az információ átadása, a döntést Rád bízzuk.

További részletekért keress meg minket, előtte nézd meg ezt a forró információt 

Ha még nem követed a facebook üzleti oldalunkat akkor itt megteheted

Barátsággal

Éva és Karesz

 

 

 

 
error: