Negatív előítéletek a Network Marketinggel szemben

Állj ki egy buszmegállóba és kérdezz meg néhány embert, mi a véleménye az ML M-ről. Amennyiben van, némi tapasztalatod a hálózatépítésben azonnal vágod rá a választ. Az egy lehúzás, el kell adni, belebuktam, az egy piramis, és még sorolhatnám a szebbnél szebb jelzőket. Vajon hogy van ez? Csak ezt a szakmát, nem véletlenül írtam ezt a szót, SZAKMÁT, illetik ilyen jelzők? Vajon mit mondanak az emberek a szobafestőkre –többsége alkoholista és kontár, az ügyvédek csak a pénzed akarják, a nőgyógyászok szintén, a taxisokat már ne is említsem. De akkor hogy is van ez?  Most ebben a pillanatban mindegyik területről tudnék néhány profit felsorolni, akik nemcsak szakmailag, hanem azt képviselve emberek is. De akkor miért is vannak ezek a sztereotípiák a fejünkben?

Vajon miért van ilyen előítélet a fejekben?

Az ilyen és ehhez hasonló beidegződések komoly ellenszélt jelentenek a hálózatépítéssel foglalkozók számára, és ami a legbosszantóbb, sok esetben olyan emberek hangoztatják lehúzó véleményüket a témában, akik eddig semmilyen körülmények közt nem kerültek kapcsolatba MLM hálózatokkal.

Mi az, ami miatt ilyen erős a negatív felhang?

Az MLM üzlet Magyarországon kicsit több mint 25 éve jelent meg és a kapcsolatba kerülők száma többszázezerre tehető. Ez nagy tömeg. Azoknak a száma, akik jól is csinálják és ez által jelentős jövedelmeket szereznek, azonban ennek már csak a töredéke, maximum néhány százalék. Gyakori hogy azok az emberek, aki csalódottak, a sikertelenségük miatt hajlamosak fűt- fát összehordani, amivel csak erősítik ezeket a hálózatépítésről szóló sztereotípiákat. Szinte kivétel nélkül ezeknél az embereknél alapvető hibák fordulnak elő, ami jellemző a sikertelenségükre. Sok alapvető hibát követnek el ahelyett, hogy az alapoktól kezdve megtanulnák azokat a lépéseket, ami sikeressé tehetné őket. Mivel azonban ezeket az alapokat nem veszik figyelembe teljesen egyértelműen bukásra vannak ítélve. Amikor erre rájönnek, azonnal abbahagyják, és elkezdik szidni az üzletet, a terméket vagy szolgáltatást, szponzort, és magát az MLM-et. Mondanom sem kell, hogy minden és mindenki hibás, csak Ők nem. Hiszen természetesen sokkal könnyebb mást okolni életünk rossz döntéseiért, mint saját magunkat. Megjegyzem ez az élet más területein is hasonlóképpen zajlik.

Miért nem sikerül az üzlet annyi embernek?

Az MLM üzlet egyik alapelve, hogy bárki elkezdheti, csinálhatja, aki nyilván elérte a felnőttkort. Ez sikerének és sokak sikertelenségének is az oka. Egyszerűen könnyen tud regisztrálni, az üzleti elindulás költsége egy napon nem említhető egy hagyományos kisvállalkozás költségével és felelősségével. Éppen ezért sokféle területről, különböző végzettséggel, háttérrel érkeznek erre a területre, és fogalmuk sincs, hogy mit is kell csinálni.   Ahhoz hogy sikeres tudjon lenni, alapvető ismeretekkel tisztában kéne lennie. Szinte minden esetben hiányoznak az alapok, amire építeni lehetne. Nyilván itt óriási szerepe van annak az embernek, aki behozza az üzletbe, de sok esetben ők sem állnak a helyzet magaslatán.

De mi a másik oka a sikertelenségnek? Az elmúlt több mint két évtizedben sok száz MLM üzletet és ML M-hez hasonlító pilótajátékot hozott hazánkba. Rengetegen beleugrottak mindenféle üzletbe annak tudatában,   hogy ott aztán jönni fog a pénz. Persze hogy rengeteg csalódott ember van, de a másik hogy pontosan az üzleti információk és tudás hiányában nem tudják megkülönböztetni a korrekt MLM vállalatot a pénznyelő üzletektől. Ezen túlmenően három-négy fő típusát lehet felismerni az MLM üzletben található embereknek. Mint mindenhol, ebben a vállalkozásban is megtalálhatóak a profik és a pancserok. Az átmenet pedig a szivárvány színei szerint határozható meg.

De kik is a profik? Elsősorban arra a vezetőre gondolok itt, aki elkötelezetten építik a vállalkozásukat, képzik és tanítják a csapatukat, és természetesen magukat is, ennek megfelelően jól keresnek, illetve haladnak előre. A másik, a megbízható forgalmazó típus, olyan, mint egy jó alkalmazott egy vállalkozónál, nem tud, akar, mer kitörni és nagyban gondolkodni. Kiszámítható és a forgalom tekintetében stabil. A harmadik típus alapvetően jó képességekkel rendelkezik, de hajlamos ide-oda tekinteni, és ahol nagyobb lehetőséget lát átvándorolni, sőt akár több helyen is egyszerre ténykedni, ami nyilván valóan értelmetlen és instabil. A következő csapat az amatőrök, akik taníthatatlanok (egyelőre), alkalmazotti mentalitással szeretnének eredményesek, lenni, egy abszolút vállalkozói rendszerben.

Mi a megoldás és mit tegyen az, aki most keresi a lehetőséget és az irányt egy MLM üzlet felé? Ez egy hosszabb okfejtést igénylő téma, de egy nagyon fontos pont van, amit elöljáróban leszögeznék. Ha megnézzük azokat a vezetőket, akiknek az üzletét nem a szél fújta össze és láthatóan sikeresek, náluk egyértelműen a személyiség fejlődés az egyik meghatározó pont, ami látható. Ez az az üzlet, ahol a legtöbbet magadba kell fektetned, hogy sikeressé válj, hogy vezető legyél, és kövessenek.

Azt gondolom évről évre jobb az MLM üzlet, mint vállalkozás megítélése, és ez pontosan annak köszönhető, hogy itt Magyarországon is egyre több meghatározó hiteles szereplője van ennek az izgalmas és sikeres üzleti rendszernek.

Van véleményed tapasztalatod? Írj nekünk, vagy itt kapsz információt

Sikert és Bőséget kívánunk

Éva és Karesz

Megosztás:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email
Telegram
error:
Scroll to Top