Neked mennyi lenne az annyi, ha megkérdeznék?
Olvasd el jó úton vagy-e?

 

Szeretek olvasni, többnyire 5-6 könyv fut egyszerre, mikor melyikhez van hangulatom. Felkeltette az érdeklődésem egy fejezet, ami összegezte azt, hogy mi is a vagyonos ember ellentéte és ennek mi az oka? Tulajdonképpen egy mondatban meg lehet határozni a lényeget. Az az ember, akit a rossz beidegződései naponta vetik vissza, hogy anyagilag előrébb jusson, mondjuk ki anyagilag függetlenné tudjon válni.

Mégis hol lehet a határ ma Magyarországon az anyagilag független állapot eléréséhez? A vagyonos meghatározást kerülném most, nehogy valakit megsértsek.

Az elmúlt évek tapasztalatából biztosan ki merem mondani, hogy, ha ma családonként „csak” 300 Euróval több kerülne a háztartásokba, egy csettintésre, azt gondolom, megremegne a föld a sok szikla legördülésétől a lelkekben.  Sok-sokheti, havi problémát oldana meg, és nemcsak a szegényebb rétegeknél. És mégis ha ez megtörténne, mint a mesében, történne tartós változás többségüknél? Valószínű borítékolható lenne az eredmény, hogy  néhány százalék használná ki ezt a lehetőséget arra, hogy elinduljon az anyagi függetlenné válás rögös útján.

Térjünk, vissza arra a kérdésre mégis mit jelenthet ma anyagilag függetlennek lenni? Sok-sok előadáson voltam az elmúlt években, és az előadásokon többször előjött ez a kérdés. Hozzá teszem egy klasszikus család modellre volt kihegyezve a kérdés általában. Szinte kivétel nélkül alsó határként a 3-4000 Eurót határozták meg havonta, de valahol a bátrabbak 6000 Euró körüli összegeket mondtak. Érdekességként megjegyzem a könyvben a szegény kategória az évi kb. 35000 Dollár-ban volt meghatározva. Persze az amerikai megélhetési költségek mások, mint itt kelet Európában.

Anyagi függetlenséget a könyv írója ugyancsak USA-ban évi 160000 dollár keresetnél és 3,5 millió dollár vagyonban határozta meg. Ezek a belépési adatok a gazdag kategóriába.

No de térjünk vissza ez után a bevezető után, hogy mi is segíti, illetve gátolja a gyarapodásunkat?  A könyv szerint vannak gazdag szokások, és szegény szokások. Nem árulok el titkot, hogy az első kategória elősegíti, míg a másik gátló hatással van az anyagi függetlenné válásunkra. Az alábbiakban meghatározott gátló szokásoktól való megszabadulás persze nem garancia arra, hogy egy csapásra milliomossá válunk, de kétségtelenül jó hatással lesz arra a sok lyukra, amit nem győzünk betömködni életünk kis hajóján.

Szegényszokások sorrendjében életünk hajóján a legtöbb víz ezen a lyukon ömlik be

Szerencsejáték

Azt hiszem, nem sokan mondhatják el hogy nem próbáltak ki valamilyen szerencsejátékot, legyen az lottó, totó, póker, lóverseny, és még sorolhatnám. Elképesztő mennyiségű pénzt lehet rá költeni és költenek is sokan. Függőséget is okozhat természetesen. Akik a szerencsejátékra bízzák a meggazdagodást, abban a hitben teszik, hogy mindent megtettek a gazdagodásukért. Az anyagi függetlenség alapvető követelménye a kemény, kitartó munka. Egy kutatás szerint a szegény emberek 54 százaléka űz valamilyen szerencsejátékot legalább egyszer hetente. Több mint 75 százalékuk heti rendszerességgel lottózik. Nyilván ezzel nem azt állítja a könyv írója, hogy kizárólag emiatt lennének szegények, hiszen az tényleg csak extrém esetekben igaz. De a tévhit, amiben ringatják magukat hétről hétre, hogy tettek a meggazdagodásukért az viszont jellemző.

Kontrasztként álljon itt egy statisztika a gazdag emberekről, akiknek 84 százaléka nem játszik szerencsejátékot.

Egészségtelen táplálkozás  

A rossz táplálkozás előre vetíti, hogy az idő előre haladtával, több és több gyógyszert kell majd magunkhoz venniük. Aki nem figyel oda az egészségmegőrzésre, prevencióra, annak a későbbiekben sokat kell költenie az egészségére. Jellemzően sokat fogyasztanak gyorséttermi ételt és jellemző rájuk a súlyfelesleg. Ellenben a másik kategória fontosnak tartja a saját egészségét, ennek megfelelően egészségesen táplálkoznak, és rendszeresen sportolnak.

Óriási kontraszt van az alkohol fogyasztás területén

Nyilván nem az egy-két pohár italról van szó, de a túl sok alkohol fogyasztása lerombolja a mentális állapotot és az egészséget is. A napi munkavégzést erősen gátolja a napi alkoholfogyasztás. A szegények több mint 58 százaléka naponta fogyasztott alkoholt, ellentétben a gazdagokkal, akik 85 százaléka nem.

 Negatív kapcsolatok

Óriási hatással van látásmódunkra, napi tevékenységünkre, szokásainkra, hogy kikkel vesszük magunkat körül. A sok motiváció és csellengő élhetetlen figurahasonló semmittevésre inspirálja a körülöttük levőket. Nyilván mindenkinek szüksége van a kikapcsolódásra néha egy komolyabb lazulásra, de az állandó ténfergő céltalan emberek közelsége totális lehúzó hatással van. A gazdagok tudatosan tesznek arról, hogy az ilyen embereket eltávolítsák maguk mellől azokat, akik negatívak, nem konstruktívak.

A szegények közül csak 4 százalék kereste a sikeres emberek társaságát, a többi negatív és lehúzó figurákkal vette körül magát.

Nagy különbség van a TV nézési szokásokban

A sok TV –és csökkenti a produktivitást, a gondolkozási képességet, erősen elősegíti a halogatást. A szegények kifejezetten sokat tévéznek, míg a jólétben élők többsége ezt az időt olvasással, produktív cselekvéssel tölti.

Következő óriási eltérés a negatív hozzáállás, és irigység

Ebben a kategóriában kis hazánk kiemelkedően teljesít. Megszólítunk valakit egy üzleti vagy bármilyen ötlettel az első és ösztönös reakció „NEM” , és esetleg kicsit később kezdenek gondolkodni valamilyen megoldás irányában. A másik sikere miatt jellemzően írígy magatartást tanúsítanak. Ezen felül a rugalmatlanság még ide sorolható. A gazdagokat viszont pozitív életszemlélet, rugalmas és konstruktív gondolkodás és hozzáállás jellemzi. Képes elismerni és örülni a másik sikerének. Ja hogy a nyitottság megnézni valami jó ajánlatot ez nem kérdés.

Már az előzőekben említettem a Halogatást, mint gátló tényezőt

A halogatás az a tevékenység, ami miatt rengetegen nem jutnak előrébb az életükben. Az anyagilag független emberek jellemző módon határozottan tudják, mit akarnak és azért meg is teszik a megfelelő lépéseket.

Hitelek, mint óriási visszahúzó erő a függetlenné válás útján

A hitelkártyák és gyors készpénzes hitelek korában élünk. Mindent azonnal megkaphatunk, nem tudunk várni. Ezt pontosan tudják a hitelintézetek. Megjegyzés (január eleje óta megy a TV ben egy reklám fürdőruhás hölgy mondja milyen jó ez a hitel, mert kipiheni a karácsonyi fáradalmait a wellness szállodában. ) Kíváncsi vagyok hányan ették meg ezt a ……rt, és fizetik vissza hetente?!

Jellemző hogy a szegények 95 százalékának nincsenek megtakarításai.

A szegényekre jellemző hogy képesek lélekölő munkát végezni

Alacsony bérért, képesek megmaradni lélekölő munkákban, nyilvánvalóan a stressz egyre jobban meghatározóvá válik a mindennapokban. Nem akarnak képtelenek az esetleges kreativitásukat, ötletüket így megvalósítani. Szinte kivétel nélkül nem vállalnak semmilyen kockázatot a siker érdekében.

A gazdagokról általában véve elmondható, hogy a munkájuk a hobbijuk. Vagyis olyan szakterületet választottak maguknak, ami a szenvedélyük, aminek minden részlete érdekli őket, és soha nem unják meg. Ez a szenvedély és lelkesedés segíti elő, hogy az ember folyton új tudásanyagokat szerezzen, állandóan képezze magát, fejlessze az intelligenciáját és a tárgyi ismerethalmazt, ami a fejében van, és új készségekre tegyen szert.

A nagy határzóna, amit jellemzően nem hagynak el a szegények, a Komfortzóna

A csordaszellemben való haladás, abszolút gátja az egyéni haladásnak. Aki ki tud és akar lépni a komfortzónájából az képes ebben a változó és fejlődő világban előre haladni. azok az emberek, akik nem képesek elkülöníteni magukat a nyájtól és valamiben egyediek, eredetiek, lenni, sosem lesznek igazán sikeresek. Mindig beilleszkednek majd a környezetükbe, de nem tudnak majd kitörni abból és felemelkedni

A gazdagokra jellemző hogy a bizonytalanságot tartják biztonságosnak. Tisztában vannak azzal, hogy kockázatot kell vállalniuk a siker érdekében. Szeretik a változást, a kihívást, sőt elébe mennek.

Elindulnál? Érdekel milyen az úton lenni? Eszközt adunk a kezedbe….vedd el 

Amennyiben kíváncsi vagy mi hogyan és mivel foglalkozunk keress meg minket.

Az információknak még nincs vége kövess minket az üzleti Facebook oldalunkon, Youtube csatornánkon, vagy az Instán, vagy  Podcaston

Hamarosan újabb információkkal jövünk!                                                                Előre is köszönjük, hogy megosztod az információkat az ismerőseiddel, barátaiddal és irigyeiddel!

Keress bennünket bizalommal, nincs mit veszítened! Kapcsolat Most!

Barátsággal

Éva és Karesz

 

Megosztás:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email
Telegram
error:
Scroll to Top