Tudtad, hogy a legősibb marketing technikát alkalmazod napi szinten?

Miért nem ebből élsz?

Tudtad hogy a cégek 6 billió dollárt köszönhetnek a Te kommunikációdnak? Tudtad azt hogy a cégek forgalmuk több mint 13%-át Neked is köszönhetik? Tudják a cégek hogy a Te ajánlásod Ötször annyit ér mint az Ő fizetett hirdetéseik! Tudod melyik cég a szájreklám bajnoka? (Apple) miért nem csodálkozom?

Mit gondolsz mi az, ami a beszéddel egy időben jelent meg?

Ha Te még nem használtad akkor te egy remete vagy a kerek erdő mélyén. A fiatalabb korosztály már szinte kódokban beszélve teszi nap, mint nap. De miről is van szó, mi ez a fogalom, amit még akkor is alkalmazol, ha nem is gondolsz rá? 

Ha a szájreklámra gondolsz, akkor igazad van. Hát persze.

Voltál múltkor a Dumaszínházban és hullára röhögted magad, vásároltál egy jó butikban, kipróbáltad a Tankvezetést, vettél már TV-t? Valamelyikre biztos igen a válasz. De mi alapján vásároltad, nézted, próbáltad ki? Egy ismerősöd mesélt róla, tök lelkesen. Megvette, majd megmutatta a barátaidnak is. Mióta ajánlunk bármit is ismerőseinknek?

Szerény tapasztalatom szerint a Nők korábban kezdik ezt, mint férfi társaim. Amióta a beszéd kialakult – bár lehet, hogy már előtte is volt rá példa, de a fogalom lényege a beszéd, így én is a beszéd megjelenését nevezem kiindulópontnak.

Mi a szájreklám?

Kommunikáció azon része, amiben terméket szolgáltatást, illetve egyéb az élet területéről ajánlunk valamit családtagoknak, barátoknak, ismerősöknek és akár idegeneknek is, amiben jó tapasztalatunk volt/van.

Mitől válik a szájreklám marketing stratégiává céges oldalon?

Első esetben attól lesz marketing, gerillamarketing, hogy a folyamatot nem a felhasználók, hanem a gyártók/forgalmazók generálják és irányítják. A vásárlók szájába adják azokat a paramétereket, információkat, történeteket, amik szerintük a márkát vagy a terméket még eladhatóbbá teszik. Minket azonban nem az irányított marketing érdekel jobban, mert azt unalomig kapjuk mindenféle fórumon, ha akarjuk, ha nem.

Elég csak az esti filmnézés közbeni utálatosabbnál utálatosabb, reklámokra gondolunk. Gondolom már Te is percre pontosan tudod mennyi ideig tartanak, az unalomig mutatott hirdetések. De ez a cél beütni nagy pecséttel az agyadba, hogy azt válaszd, mikor éppen alternatívát keresel.  

Személy szerint engem a youtube csatornán zenehallgatás közben beugró fogkrém reklámok borítanak ki.

Térjünk vissza az utálatos oldalról az általunk sokkal jobban elfogadott oldalra a haverom mutatott valamit tök jó tipusú „reklámra”

Hogyan működik a személyes ajánlás vagy szájreklám folyamata?

Ha valami újdonság kerül a birtokunkba, akkor akarva akaratlanul beszélni fogunk róla, elmondjuk mindenkinek, dicsekszünk a frissen beszerzett termékünkkel szolgáltatásunkkal. Pozitív tapasztalatok személyes megosztása sokkal jobban hat ránk, mint a különböző reklámok.

Miért történhet szájreklám hatására vásárlás?

Azért, mert az embereket bizalommal tölti el, ha egy ismerős, barát, családtag jót mondd egy termékről vagy szolgáltatásról. Pláne, ha több helyről is elérkezik hozzá ugyanaz az információ, így egyre jobban megerősödhet a beszerzési szándékunk. Magyarul, ha sokan elkötelezik egy márka mellett magukat, akkor azt akarják majd a többiek is, akinek még nincs ilyen pl. terméke.

Vajon működik a szájreklám?

Igen, már évezredek óta. Az emberek szeretnek beszélni a tapasztalataikról, ez persze lehet pozitív és negatív is. Ráadásul foggal, körömmel ragaszkodni fognak ahhoz, a tapasztalatukhoz ami a sajátjuk

Hogyan lehet az ajánlói reklámot sikeresen alkalmazni magánemberként pl. MLM üzletben?

Nagyon egyszerű a válasz. Erről szól a hálózati marketing. Jó termék, jó marketing és jó kommunikáció. Ebből a 3-ból jó, ha minden megvan, de már 2, megléte is elegendő lehet. A szimpatikus kommunikáció szintén képes komoly eredményt produkálni. De ha ezeket kombináljuk, akkor lehet sikeresen marketingezni szájreklám segítségével.

Termékünk  köré épített story (egy idő után ugyis rengeteg lesz)– rendkívül hatékony mert az emberek történeteken keresztül sokkal jobban megértik a mondanivalónkat – ami köré természetesen marketinges gondolatokat is tehetünk. Majd ezt úgy adjuk át, hogy az emberek szívesen kipróbálják, használják a termékünket.

A legfontosabb  üzenet ezekhez a sorokhoz, hogy az őszinte kommunikáció, mindent visz. 

Hogyan vegyük rá az embereket arra, hogy ajánlják a termékünket? Sehogy

Ellenben biztosítsunk lehetőséget a tesztelésre, adjunk megfelelő információt és fordítsunk figyelmet a szerethető kommunikációra. Fontos hogy hagyjuk meg számukra a döntést, hogy Ők élnek e a továbbajánlással üzletileg.

A nyomulás ebben az esetben óriási hiba, mind rövid, mind hosszútávon. De ez a kérdés egy sokkal hosszabb és részletesebb témakör így most ebbe ne menjünk bele.

Milyen gyakorlati tapasztalattal rendelkezünk?

Amióta beszélni tudunk, ajánlani is. Amióta tudunk írni, azóta tudunk írni bejegyzéseket, üzeneteket. Egy-egy téma baráti beszélgetések alkalmával tökéletes lehetőséget biztosít a termékünk bemutatására, tesztelésére.

Hogyan lehet fejleszteni a szájreklámunkat?

Az eredményes kommunikációt csak néhányan hozták genetikailag, de ez a tudás is csak egy határig terjed, mindenesetre jó alapot képezhet. A kommunikációt gyakorlatban lehet elsajátítani legjobban, viszont ehhez sok könyv, tanfolyam és képzésre van és lehet szükség.

Aki a mai kommunikációban jártas akár offline vagy /és online területen, az ma bekerülhet a felső kategóriás jövedelem sávba. Kérdés az, hogy az oda vezető utat ki teszi meg?            Ma minden lehetőség megvan arra, hogy ez a tudás elérhető legyen.

Előre is köszönjük, hogy megosztod a cikket az ismerőseiddel, barátaiddal és irigyeiddel!

További infókért, kövess minket az üzleti Facebook oldalunkon, Youtube csatornánkon, vagy az Instán, vagy  Podcaston

Keress bennünket bizalommal, nincs mit veszítened! Kapcsolat Most! 

-“Élvezd az életet a fájdalomra ott a Lavyl”-

Barátsággal

Éva és Karesz

Szájreklám

Megosztás:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email
Telegram
error:
Scroll to Top