Hogyan bírod ezt a változó időjárást?

Anyámmal történő minden beszélgetéskor kötelező jelleggel előkerül ez a téma. Nem csoda, hiszen 80 év felett minden front hatás az Ő korosztályára hatványozottan hat. El tudom képzelni, hogy a gyengébb egészségi állapotban lévők, gyógyszert szedőkre még több kellemetlen hatással van ez a rendkívül hektikus időjárás.

A napokban barátainknál segítettünk a lovaknak új istállót építeni. Gergő az ács, szikár magas figura, elképesztő nyugalommal lépkedve a gerendán, szarufák között lépkedve alig gyöngyöző homlokkal, teljes természetességgel dolgozott. Azon gondolkodtam a szarufák feladása közben, hogy vajon én hányszor estem volna már le a melegben az Ő helyében. Tűző napon, közel 50 fokban igen könnyű megszédülni, és elég egyetlen rossz mozdulat és kész a baj. Kinn, a szabadban ilyen hőségben több olyan apróság van amire napközben érdemes odafigyelni.

A természet csodálatos, és az időjárás természetes jelenség. A testnek és a léleknek is kell a napfény, a kellemes hőmérsékletű szabad levegőn való tartózkodás, a séta és a fürdőzés. Mindez része a kikapcsolódásnak, feltöltődésnek. Azonban a hirtelen változó hőmérséklettel, az időjárási fronthatások állandósulásával nem mindannyiunk szervezete tud egyformán megbirkózni. Az idősek, a tartós betegségekkel élők, a kismamák és a szívbetegek számára a legmegterhelőbb.

A szakemberek szerint a légnyomás és hőmérséklet ingadozására minden második ötven év feletti lakos reagál érzékenyen. A negyvenes korosztály soraiból minden harmadik ember, a húsz és harminc év közöttieknek pedig 30 százaléka érintett ebben a kellemetlen állapotban. 

Vajon mi az oka annak, hogy érezzük előre a fronthatásokat és miért reagálunk érzékenyen, ha változás történik a légkörben? 

A nagy hőingadozás hatására az egészségesek kedvtelenséget, koncentrációjuk csökkenését tapasztalhatják magukon. Nehezebben kelnek ki reggel az ágyból, és fáradékonyabbak, azaz az általános közérzetüket befolyásolja a hőingadozás. 

Velük szemben a betegeknél a tünetek fokozódnak. Ugyancsak emelkedik a szív- és keringési megbetegedések kockázata, valamint fokozódnak az érrendszeri megbetegedések tünetei. Ennek oka, hogy a hidegre a vérerek összehúzódnak a szervezetben, s a szűk ércsatornán keresztül nehezebben tud a vér átáramolni, ami miatt a szívnek nagyobb erőt kell kifejtenie. Ezen kívül a hidegebb idő a vér összetételét is megváltoztatja: sűrűbbé válik, ami szintén kockázatokat rejt magában. A nyári hőség és a hirtelen hőmérsékletváltozások megterhelőek a szív- és érrendszer számára. Ilyenkor még fontosabb mindaz, amit megelőzés és a szívünk erősítése érdekében tehetünk. A kíméletes kardioedzés, a tudatos relaxáció, az elegendő folyadékbevitel, a hideg-meleg zuhany és a mediterrán diéta mind segítségünkre vannak.

De a természet is sok csodálatos ajándékokat tartogat a szívünk számára. A népgyógyászatban jól ismert egybibés galagonya (Crataegus monogyna folium) jótékony hatását a 19-20. század során igazolták. A galagonya flavonoidokat, aminszármazékokat, proantocianidokat és triterpéneket tartamaz. Támogató hatással van a fáradt, túlterhelt, stresszes szívre, javítja a szívizomsejtek aktivitását, serkenti a szívizom vérellátását. Értágító és vérnyomáscsökkentő hatású.

Ha ismered a Pentyll:Heart nevű táplálékkegészítőnket, akkor tudhatod, hogy fontos alkotóeleme a galagonya. (A termékösszetevőkben a „Galagonya gyümölcs/levél kivonat” kifejezést nemrégiben „Galagonya virágos hajtásvég kivonat”-ra pontosítottuk, de a termék összetétele nem változott.) Emellett a Pentyll:Heart szőlőmag-, szőlőhéj- és olajfalevél-kivonatot, illetve szőlőmagolajat tartalmaz, amelyek mind-mind a szív „szuperhősei”.

A munka során kérdeztem Gergőt, hogyan bírja folyamatos folyadék bevitel nélkül ezt a megterhelő munkát. Én, aki félóránként mentem a hűtőtáskához vizet inni állandóan mintha fürödtem volna úgy izzadtam, de másképpen nem bírtam volna. A válasza egyszerű volt, és a gyakorlatban igazolta is, amit mondott. Amikor megálltunk egy pihenőre akkor mondta el , hogy ha folyamatosan inna , állandóan leverné a víz és a szemébe folyna az izzadság ami ugye nem kellemes ha az embernek munka közben fontos látnia. Azt gondolom nincs kellemetlenebb, amikor a szemedet marja az izzadság és nincs több kezed kettőnél, azokkal meg dolgoznod kell 🙂  Gergő szakmájából adódóan kénytelen kelletlen, de hozzászokott az időjárás viszontagságaihoz. De mi van azokkal, akiknek ez az alkalmazkodás szakmájuknak nem része?

 Mivel enyhíthető az időjárás változás hatása? 

Általánosságban igaz, hogy különböző gyógyhatású készítményekkel, vitaminokkal, zöldség-gyümölccsel, nyugtató teákkal, megfelelő táplálkozással és sok folyadékkal csökkenthetők az időjárás változással járó kellemetlen panaszok.

Az bizonyos, hogy önkényesen senki nem hagyhatja abba a megszokott, az egészségét szolgáló gyógyszerek szedését! A tömény és nagy mennyiségű alkohol, a kávé, az energiaital is határozottan ártalmas lehet, még akkor is, ha a fronthatás kábulatában jó ötletnek tűnik. Vannak, akik a jó hideg sörre esküsznek ebben a hőségben.

Ami viszont segít, az az edzettség, a jó fizikai kondi és a test hozzászoktatása a hőmérsékleti szélsőségekhez. A langyos-hűvös váltóvizes fürdővel, zuhannyal remekül növelhetjük testünk ellenálló képességét, a tarkótáj, a csuklók vizes borogatásával pedig bármikor lehűthetjük magunkat. Délidőben, amikor a legnagyobb hőség van célszerű beiktatni egy kis sziesztát a besötétített hűvös szobában.

Még fontosabb, hogy edzetté kell tenni magunkat rendszeres mozgással – mindenkinek az életkorához, egészségi állapotához igazodva. Ha lehet, kerülni kell a súlyfelesleget. 

A téli fűtési és a nyári légkondis időszakra egyaránt igaz, hogy szervezet hozzá tud szokni ahhoz a hőmérséklet-különbséghez, ami a lakásbéli és a kinti hőmérséklet között van.

A klímaberendezések használata a lakásban, üzletekben, a gépkocsiban mindig figyelmet kíván, elkerülhetetlen a rendszeres tisztításuk. Azt sem szabad elfelejteni, hogy ha az utcai 35-40 fokból belépünk a 20 fokos, légkondicionálóval ellátott üzletekbe, rendelőkbe, lakásokba, akkor az izzadt, felhevült test és szervezet nem mindenkor tudja elfogadni ezt a hatalmas hőingadozást. Ha tudod, hogy erre érzékeny vagy, kerüld a hasonló helyeket vagy legyen a táskádban egy kardigán, vállkendő. 

Nem utolsó sorban pedig kedvenc Lavylites-kreációid pedig úgyis ott vannak veled, hogy hatékonyan támogassák a mindennapjaidat… 🙂

További információkért keress meg minket, akár termékek használatával, tapasztalatokkal kapcsolatos kérdéseid vannak. Elérhetőségeinket itt találod!

Vásárlással, regisztrációval kapcsolatos kérdéseidre itt kaphatsz válaszokat 

Az információknak még nincs vége kövess minket az üzleti Facebook oldalunkon, Youtube csatornánkon, vagy az Instán, vagy  Podcaston    

Előre is köszönjük, hogy megosztod az információkat az ismerőseiddel, barátaiddal és irigyeiddel!  

Keress bennünket bizalommal, nincs mit veszítened! Kapcsolat Most! 

Barátsággal Éva és Karesz 

Megosztás:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email
Telegram
error:
Scroll to Top